El mes de maig és un bon mes per anar a gaudir dels jardins. Moltes de les plantes tenen flors de colors brillants, amb les que intenten atreure els insectes pol·linitzadors.
Però les flors de vegades amaguen alguna sorpresa desagradable per als que s’hi apropen a menjar. Immòbils, amagades entre els pètals o camuflades amb colors que imiten els de les flors, les aranyes cranc esperen pacientment les seves víctimes.
Les aranyes de la família Thomisidae es coneixen com “aranyes cranc” pels dos parells davanters de potes, que són més llargues que les posteriors, i que utilitzen per atrapar les seves preses. També, igual que els crancs, poden desplaçar-se de costat o endarrere. Aquestes aranyes no fan teranyines, sinó que esperen que algun insecte s’apropi a menjar, i l’ataquen per sorpresa des del seu amagatall, atrapant-lo amb les potes del davant i injectant un verí paralitzant amb els seus quelícers (“mandíbules”). Poden atrapar insectes força més grans que elles, com abelles i abellots. Malgrat no fer teranyines, utilitzen fils de seda com a cordes de seguretat, de manera que si cauen de la planta queden penjades del fil i poden tornar a pujar fàcilment.
Hi ha moltes espècies d'aranyes cranc. Entre les flors del jardí dels ocells (a l'avinguda Eduard Farrés) en vaig trobar de dues espècies diferents.
La Runcinia grammica és una de les més abundants. És de colors clars, normalment marró o groc, i a més pot canviar de color mitjançant producció de pigments. La trobarem sovint en flors de colors clars. Els agraden especialment les margarides. Si ens hi apropem i l'aranya es sent amenaçada, s'amagarà a la part de sota de la flor, o fins i tot es deixarà caure, deixant un fil de seguretat, i tornarà a pujar a la flor quan vegi que ha passat el perill.
La Synema globosum es coneix també com "aranya Napoleó" perquè el dibuix que té a l'opistosoma ("abdomen") recorda la silueta del general francès. En aquesta espècie, les femelles, que són més grans que els mascles, poden ser de tres colors diferents: vermell, groc o blanc, sempre amb el dibuix negre de "Napoleó". Els mascles són més petits, i sense els colors brillants de les femelles.
Apropeu-vos als jardins i mireu les flors amb atenció. Segur que si us hi fixeu podreu veure alguna d’aquestes aranyes tan interessants.
Runcinia grammica, camuflada en una flor groga. Aquesta ha perdut una de les potes davanteres.
Runcinia grammica, amagada sota una flor. Amb una de les potes subjecta el fil de seda que li permetrà tornar a trepar fins a la flor.
Synema globosum. Mascle amagat entre les fulles
Synema globosum. Mascle en la posició típica amb les potes esteses.
Synema globosum. Femella de la varietat vermella amb la seva presa, una abella gairebé tan gran com ella.
“Aranya Napoleó”
Comments