top of page
Buscar
  • Àngela Teixidó, amb la col·laboració d'en Neil i en Jordi

El fonoll silvestre

Aquest està essent un any de molta calor i de poques pluges, raó per la qual hi ha poques flors per les abelles i els seus "col·legues". No obstant això, el fonoll sí que ha florit. Potser no tant com altres anys, però aquí el tenim i els visitants aprofiten el menjar que els hi pot oferir. Sapigueu que és una planta molt típica del Mediterrani i bastant comú arreu de Catalunya. Floreix a l'estiu, des dels mesos de juny o juliol fins a l'octubre, quan ja no hi ha tantes flors als camps, raó per la qual és una bona font d'alimentació en les èpoques seques de l'any.

Si us hi apropeu, observareu que fa una umbel·la de moltes flors, petites i grogues. Per això és molt “popular” entre els insectes més petits en la cerca de nèctar i pol·len, sense menysprear els insectes més grans, que també s’hi acosten.

L'any passat vaig veure aquests visitants, entre d'altres, i que tot seguit us comparteixo. Tant de bo puguem tornar a veure'ls enguany.


La mosca de la flor - Diptera, familia Syrphidae

Tot i que pot semblar-ho, perquè ens ho recorda, aquest insecte no és ni abella ni vespa. Els adults són vegetarians, mengen pol·len i nèctar i per això visiten els fonolls. També porten abelles a les cries, que són carnívores i importants depredadors de plagues en els horts.


Abelles solitàries - Hylaeus variegatus

Són unes petites abelles solitàries que fan el niu en canyes i també en altres forats que troba en parets de sorra i, fins i tot, aprofitant nius vells d’abelles en el terra.


Poll de roser - Arge ochropus

L’insecte de la fotografia és un adult i menja nèctar. Quan és una eruga, s’alimenta exclusivament de les fulles del roser i pot deixar-los bastant “despullats”.


Xinxa ratllada o bernat vermell - Graphosoma italicum

En el cas d’aquestes xinxes, no sabem si van a buscar nèctar o a xuclar la sàvia del fonoll.


Abella de la mel - Apis melis

Un altre dels visitants que també s’acosta al fonoll en aquestes dates.


Marieta i larva de Marieta - Coccinella


Aquest és un insecte molt beneficiós. S’alimenta dels pugons i cotxinilles que, en aquest cas, busca entre els fonolls.


Llop de les abelles - Philanthus triangulum

És un tipus de vespa solitària predadora i les seves preses són les abelles, incloent-hi les abelles de la mel, d’aquí el seu nom de “llop de les abelles”. Aquesta pot estar de caça o cercant nèctar. Dipositen els ous en les abelles perquè serveixen d’aliment per les larves fins que es desenvolupin.


Vespa solitària - Scolia hirta

És una vespa molt gran que fa túnels subterranis. Depreden larves d’escarabats per la cria i els adults s’alimenten de nèctar.


Eruga de papallona rei o “cua d’oreneta” - Papilio machaon

I per acabar, un important inquilí que menja les fulles de fonoll i altres plantes de la família dels umbellifers i que, d’adult, és una preciosa papallona …

183 visualizaciones2 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

2 Comments


jgarciamonjo
jgarciamonjo
Aug 02, 2021

Precioses les fotos Àngela. Gràcies

Like

jgarciamonjo
jgarciamonjo
Aug 02, 2021

Precioses les fotos Àngela. Gràcies

Like
bottom of page